Здоров’язберігаючі технології

Усі ми хочемо бачити дитину розумною, сильною, а головне – здоровою. Тому в осінньо-зимовий період , коли  дитячий  організм найбільш вразливий до інфекційних та вірусних захворювань особливо дбаємо про збереження та зміцнення здоров’я учнів.  З цією метою вчителі та вихователі застосовують у своїй роботі  здоров’язберігаючі технології.                                                                                                                                      Наприклад,  мішечки з морською сіллю (за методикою Олександри Дубогай, професора Київського інституту гігієни) сприяють не лише формуванню правильної  постави, зміцненню м’язів  спини та шиї. А  водночас морська сіль оздоровлює органи дихання та є профілактикою йододефіциту.

У дітей є можливість  на навчальних заняттях  самостійно робити вибір щодо того, в якому положенні їм зручніше працювати. У класах є конторка-парта, що дозволяє працювати на уроці  чи самопідготовці стоячи. Це служить для профілактики сколіозу, гіпокінезії та проблем зору.

Щоб підвищити захисні властивості організму, системно використовуємо у роботі    нетрадиційні форми загартування: фітотерапію та аромотерапію. Діти залюбки п’ють чай з м′ятою, звіробоєм, ромашкою , чорнобривцями та калиною. У всіх класах використовуються  аромалампи з ефірними оліями цитрусових та хвойних.  Також не забуваємо про народні  методи . Гілочки ялівцю -найкращий антибактеріальний засіб у приміщеннях проти вірусних захворювань.  Цибулини  часнику  на підвіконні збагачують повітря фітонцидами, які мають  антисептичну дію, а також протимікробну, антитоксичну, противірусну, бактерицидну.

Для озеленення класу підбираємо рослини не лише красиві, а й ті, які освіжають повітря , очищають його від токсичних речовин, вбивають віруси, бактерії, мікроби, оптимізують вологість. На підвіконнях у нас красуються хлорофітум, драцена, фікус, пеларгонія.

У класах практикуємо використання вітамінних корзин, які системно поповнюємо  смачними овочами , фруктами та горішками, щоб смакувати з користю для здоров’я.

Щоденні прогулянки на свіжому повітрі у нас є обов’язковими у будь-яку погоду. Гуляючи, дитина збагачує свій організм киснем, зміцнює імунну систему та опорно-руховий апарат. При тому  нормалізується  функціонування органів дихальної системи,  а також учні заряджаються позитивом і мають гарний настрій. Адже здоров’я це не лише відсутність хвороб, а й  емоційне, соціальне та інтелектуальне благополуччя.

ФОТОЗВІТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *