
Початок весни… Нам не вистачає сонця, свіжих фруктів і овочів, і, як наслідок, ми стаємо відмінними мішенями для вірусних і простудних захворювань. Саме тому зараз наш організм потребує особливої вітамінної підтримки, а не отримуючи її, влаштовує страйк. Вранці відмовляється прокидатися, ввечері засинати, як годиться, а протягом робочого дня накочує така втома, ніби довелося мішки тягати. І найкращий спосіб поліпшити своє самопочуття і настрій, а також допомогти організму протистояти застудам і вірусам – це збагатити свій раціон «правильними» продуктами, що зберігають максимальну кількість необхідних вітамінів! Жоден з процесів життєдіяльності людини не проходить без вітамінів і мінералів.
Які продукти краще їсти зараз?
· Овочі (відварні, запечені, тушковані): рослинна клітковина, що міститься в овочах і активована температурної обробкою, зв’яже токсини і виведе їх з організму, а також захистить від окислення вітаміни, які вже потрапили в ваш організм.
· Заморожені фрукти та ягоди: в процесі заморозки в фруктах і ягодах залишається близько 90% вітамінів. Важливою умовою збереження цих вітамінів є вживання фруктів і ягід відразу ж після розморожування.
· Квашена капуста: дуже багате джерело вітаміну С. З давніх-давен кислу капусту вживали не тільки в якості закуски, а й як засіб профілактики нестачі вітаміну С в організмі. Важливо відзначити, що більше вітамінів в капусті залишається, якщо при заквасці використовувати менше солі.
· Морепродукти: морепродукти просто незамінні в раціоні. У них міститься багато вітамінів групи В. Вони багаті йодом, калієм, магнієм, натрієм і масою інших елементів, необхідних для підтримки імунітету в нормі.
· Зелена цибуля: дуже багато людей взимку вирощують зелену цибулю. Справа нехитра – досить баночки з водою і звичайної цибулини. А між тим, зелені паростки надзвичайно багаті вітамінами В1, В2, а також вітаміном С.
· Цитрусові: головна цінність цитрусових – це вітамін С. Кислинка грейпфрута, лимона, мандарина обумовлена вмістом аскорбінової кислоти. Цитрусові, звичайно ж, дуже корисні. Але не варто зловживати ними. Ці фрукти здатні викликати алергічну реакцію при надмірному вживанні.
· Ківі – це чемпіон за вмістом вітаміну С. Всього одного ківі в день достатньо для поповнення добової норми цього вітаміну. Крім вітаміну С в ківі містяться і вітаміни групи В, а також різні мінеральні речовини і клітковина.
· Гранат багатий вітамінами групи В, вітаміном С і незамінними амінокислотами, мінеральними речовинами. Необхідний для профілактики простудних захворювань, підтримки імунітету. Це дуже смачний продукт, широко застосовується в кулінарії, його можна вживати щодня, як у вигляді соку, так і у вигляді приправи або добавки до страв: салатів, каш, запіканок.
· Імбир: у складі кореня імбиру є ефірні масла вітаміни С, В1, В2, А, кальцій, калій, залізо, хром, магній. При простудних захворюваннях чай з додаванням імбиру мобілізує захисні сили, піднімає загальний тонус організму.
· Зелений чай: в зеленому чаї міститься багато каротиноїдів, аскорбінової кислоти, вітамінів групи В, К, амінокислот, магнію, міді, марганцю, селену, цинку, хрому. Зелений чай є відмінним антиоксидантом і допомагає організму боротися з інфекціями і вірусами. При низькому рівні гемоглобіну і авітамінозі рекомендується випивати по чашці зеленого чаю з родзинками або курагою за годину до їжі.
· Молоко: в коров’ячому молоці міститься більше 20 вітамінів. Найбільше в молоці порівняно рідкісного вітаміну В2 (рибофлавіну). Цей вітамін відіграє важливу роль в енергетичному обміні: перетворює вуглеводи і жири в енергію і покращує стан шкіри.
Наш організм без вітамінів обійтися не може. Якщо їх стає недостатньо – розвивається авітаміноз, самопочуття людини помітно погіршується. Нестача вітамінів часто надає неприємну послугу тим, хто активно займається спортом чи фізичною культурою: недоодержуючи ці важливі елементи, людина не може досягти бажаних результатів, м’язи не отримують нормального розвитку і результати, до яких так прагнеш, стають нездійсненними. Саме тому кожна людина повинна володіти хоча б мінімумом необхідної інформації, що стосується впливу вітамінів на свій організм і можливих джерел їх необхідного поповнення. Отож, харчуйтесь з користю!