Чорнобиль в пам’яті не згасне…

Понад 30 років минуло з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти.

Протягом свого історичного розвитку людство зазнало багато горя, змушене було боротися за існування на Землі, його спіткали пошесті, стихійні лиха… Однак усі ці події рано чи пізно відходили в минуле, залишаючи по собі лише спогади, тим часом як Чорнобильська катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним її наслідком є радіація, незрима й невідчутна, здатна діяти протягом тисяч років і на величезних територіях.

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Потужний циклон переніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Дуже болісно зараз усвідомлювати те, що у зв’язку з нинішнім воєнним станом в Україні існує велика загроза, що така ж катастрофа може статися знову. Адже ворог не гребує ніякими жахливими методами боротьби з українським народом. Та ми все ж віримо, що наше світле мирне майбутнє не за горами, оскільки наші захисники невпинно виборюють нашу свободу та наше право жити у вільній державі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *