Крути наша слава, наша історія, наш біль

29 січня Україна відзначає День пам’яті Героїв Крут. Цього дня ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як і сьогоднішні захисники України, стали на захист української держави та зупинили нападника.    Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВР від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

     Вшановуючи пам’ять загиблих героїв у Володимирському спортивному ліцеї було проведено ряд заходів. У шкільній бібліотеці організовано тематичну книжкову викладку «Крути наша слава, наша історія, наш біль».  Матеріали,  які представлені на виставці, нагадують всім нам про подвиг українських юнаків, які ціною власного життя змогли зупинити наступ ворога взимку 1918 року.

     Також  у  7-А, 7-Б, 11-А, 11-В ліцейних  класах  спільно з учителями історії  Мар’яною Гловою і Пуш Наталією   була проведена година  історичної правди  «Пам’яті Героїв Крут». Учителі  розповіли учням про те, як своїм жертовним прикладом молоді патріоти показали всьому світові, що Батьківщина – це святе. Віра в краще майбутнє була тією рушійною силою, що підняла триста юнаків проти у двадцятеро сильнішого ворога, а після трагічного бою дала сили тим, що вижили, героїчно триматися в полоні та достойно померти, не зрадивши ні себе, ні Вітчизну.

     Бібліотекар Надія Іщук також повідомила, що  про ці події  знято художній фільм «Крути 1918». Є дуже багато   поетичних, художніх, наукових, публіцистичних творів про Крути.  Це  книги про українську історію,  про молодь, про юнаків, чий приклад є священним для патріотично налаштованої молоді сьогодення.

   Однією з таких книг є збірка «Героїка трагедії Крут». Сюди увійшли найрізноманітніші матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії. Найцінніша частина книги – спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань.

   Цікаво, що тема Крут  знайшла своє відображення не тільки у документальній і художній творчості, але і в пісенній. Ліцеїсти прослухали декілька пісень і серед них пісню «Пам’ятайте героїв Крут» на слова нашого земляка-поета  Богдана Яновича у виконанні львівського співака Романа Гладьо.    Цей захід  допоможе розширити знання учнів про цю  трагічну  сторінку української історії, сформувати та розвинути у них почуття гордості та любові до свого народу, його історії та героїчного минулого. Запропоновані аудіо- та візуальні матеріали забезпечать можливість  школярам  будь-якого віку подивитися на бій під Крутами з емоційно-чуттєвої сторони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *