10 причин забрати у дитини планшет і смартфон

Чому необхідно обмежити час користування гаджетами для малюків.
Команда дослідників з університету Айови дійшла висновків, що в даний час до 90% 2-річних дітей в Америці вже користуються планшетами!Звичайно, з одного боку, це непогано: різні розвиваючі ігри та головоломки для малюків можуть позитивно впливати на дітей, але вчені все-таки  рекомендують обмежувати час користування гаджетами для малюків. І на це у них є серйозні причини.

1. Це негативно впливає на здатність дитини до соціалізації.

У віці від 0 до 2 років мозок дитини збільшується в три рази. Голос батьків, їх дотику, спільні ігри можуть допомогти дитині сформуватися саме таким чином, щоб потім встановлювати нормальні емоційні зв’язки з іншими людьми.

Але у малюків, які вже в такому малому віці мають доступ до гаджетів, постійно дивляться мультфільми, все трохи інакше. Їх нервова система починає гірше розвиватися, це погано впливає на концентрацію уваги і сприйняття оточуючих людей.

Коли вони дорослішають, їм стає важче побудувати нормальні гармонійні відносини з оточуючими людьми.

2. Діти більше схильні до залежності від гаджетів, ніж дорослі

«Технології залучають людей тим, що в віртуальному світі можна нескінченно пробувати щось нове. Дуже складно відмовитися від їх використання саме тому, що немає ніяких обмежень в задоволенні своїх бажань », – говорить доктор Гері Смолл, професор психіатрії і директор Центру довголіття при Каліфорнійському інституті неврології.

Одним натисканням на кнопку дитина може отримати бажане. Але технології не можуть навчити дитину поміркованості. Саме тому вона звикає до смартфону моментально, але, на відміну від дорослої людини, не завжди може контролювати і обмежувати себе.

3. Пристрасть до планшетів і гаджетам провокує істерики

«Якщо ці пристрої стають головним інструментом, щоб заспокоїти і відвернути маленьких дітей, то яким чином будуть розвиватися їхні власні внутрішні механізми саморегуляції?» – задається питанням доктор Дженні Редескі.

Якщо у дитини з’являється прихильність до чого-небудь, вона починає плакати і злитися, коли у неї це намагаються відняти. Але якщо ваш малюк починає істерику з приводу гаджета, не поспішайте знову давати йому планшет тільки заради того, щоб заспокоїти. Це не вирішить проблему, а лише посилить її.

Краще постарайтеся заспокоїти дитину добрим словом і розрадити його обіцянкою сходити погуляти або якою-небудь цікавою історією.

4. Постійні ігри сприяють порушенням сну

Доведено, що використання електронних пристроїв у вечірній час несприятливо впливає на якість сну і погано позначається на емоційному і фізичному стані на наступний день.

Нервова система людини відпочиває в період 21:00 – 1:00. Однак багато підлітків нехтують цим відпочинком, замінюючи його на більш захоплююче проведення часу. І, на жаль, менш корисне.

5. Надмірне захоплення гаджетами позначається на навчанні і успішності

На думку багатьох дослідників, смартфони, планшети та інші гаджети негативно позначаються на здатності дітей до навчання, тому що постійно відволікають їх увагу та роблять їх розсіяними.

«Ці пристрої часом замінюють практичну діяльність, необхідну для розвитку сенсомоторних і візуально-рухових навичок, які важливі для навчання», – каже доктор медичних наук Бостонського університету Дженні Редескі.

Крім іншого, відео- і онлайн-ігри здатні загальмувати творчу уяву дитини. І не варто лякатися того, що дитині, можливо, зараз нудно. Якщо йому нудно – значить, є привід щось придумати. Саме так у дітей розвивається здатність творчо мислити.

6. Планшети впливають на здатність дітей замислюватися про наслідки своїх дій

Спілкуючись в живу, людина навчається стежити за реакцією співрозмовника на його слова, і в цьому йому допомагають інтонації, вираз обличчя, тембр голосу, загальна поведінка. Але якщо дитина спілкується тільки онлайн, він не чує інтонацію, не бачить мову тіла, вираз обличчя. Він не може відчути змін в настрої людини. Тим часом всі ці навички є основою для встановлення людських взаємин.

«Технології здатні зробити процес спілкування простіше», – каже шкільний психолог з Бостона, доктор Кейт Робертс. «Але, коли ми маємо необмежений доступ до такого виду спілкування, ми починаємо забувати про живі зустрічі. Деякі діти взагалі намагаються уникати природних проявів людської природи, тому що їм так набагато легше ».

Дитині необхідно постійно наживо спілкуватися зі своєю сім’єю, з однолітками, адже тільки так він зможе навчитися проявляти співчуття, розуміти інших людей. Тільки живе спілкування навчить його відчувати себе невимушено в компанії інших людей, що дуже стане в нагоді в дорослому житті.

7. Надмірне захоплення гаджетами може сприяти психічнм розладам

За твердженням експертів, чим більше діти проводять часу за планшетами і гаджетами, тим вище ризик розвитку у них дитячої депресії, тривожності, відсутність прихильності до батьків і рідних братів і сестер. Також у них може розвинутися синдром дефіциту уваги, психози і можуть з’явитися проблеми з поведінкою і послухом.

8. Захоплення гаджетами впливає на фізичну активність

Звичка сидіти в інтернеті або грати на планшеті безпосередньо пов’язана з загрозою появи зайвої ваги і навіть виникнення ожиріння, вважають експерти. Адже найчастіше, граючи, спілкуючись або просто проводячи час онлайн, ми не тільки не рухаємося, але при цьому ще й щось жуємо. До ризику набрати зайву вагу в такому випадку піддаються не тільки дорослі, а й діти.

Деякі експерти навіть стверджують, що діти XXI століття стануть першим поколінням, яке не зможе пережити своїх батьків через проблеми, пов’язаних з ожирінням.

9. Захоплення гаджетами підвищує рівень дитячої агресії

Багато сучасних дітей практично не вміють проявляти співчуття. Особливо це стосується тих, чиї батьки ніяк не обмежують час їх перебування онлайн. Таким дітям набагато спокійніше і комфортніше в ілюзорному світі інтернет-ігор, де жорстокість і вбивства – це цілком нормальне явище.

Надмірне захоплення такими іграми призводить до того, що дітям починає здаватися. що бути злими і жорстокими – це нормально, і що бити і вбивати – це адекватний спосіб вирішити проблеми.

10. Гаджети можуть спровокувати соціальну тривожність і непристосованість

Величезний потік інформації, часом зайвої і шкідливої, навіть дорослу людину може зробити нервовим і неспокійним. Що ж тоді говорити про дітей, які ще менш стійкі до різних хвилювань? Хтось щось написав в соцмережі, можливо, якось сказав щось образливе чи принизив, і все – їх дитячий спокій порушений.

Адже набагато легше написати, ніж сказати в обличчя, а значить, збільшується і ймовірність виникнення подібних ситуацій, які є величезним стресом для підлітків. В результаті вони можуть замкнутися і зовсім перестати спілкуватися в реальному житті з реальними людьми.

Розвиток соціальних навичок – ось що особливо важливо для кожної дитини. Якщо діти занадто нервують через невміння або небажання спілкуватися і взаємодіяти з іншими людьми, – це, в кінцевому підсумку, може перешкодити їх особистісному розвитку і росту.

інформація з сайту (http://www.tutkatamka.com.ua)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *