Три дні науково-дослідницької експедиції “Водами Прибужжя”

Протягом 20-22 квітня в нашій школі, в рамках відзначення Дня землі,  проходила перша регіональна науково-дослідницька експедиція «Водами Прибужжя». Сім команд зі шкіл регіону упродовж трьох днів знайомилися з найсучаснішими хімічними та мікробіологічними методами аналізу води, вчилися застосовувати їх на практиці і досліджували привезені зразки, відібрані із місцевих водойм

До участі в експедиції зголосилися команди  Устилузької, Суходільської, Льотничівської шкіл, Іваничівської та Локачинської гімназій, ЗОШ №5 Володимира-Волинського.  Ми запрошували учнів сьомих-восьмих класів, адже це якраз той період, коли діти починають вивчати біологію та хімію, тож їх можна більше зацікавити цими предметами, заохотити до поглибленого вивчення. Нашу школу представляла команда шестикласників, які так само, як і гості, вчилися працювати з лабораторним обладнанням. Роль лаборантів-консультантів (по одному на кожну команду) виконували  старшокласники нашої школи, які серйозно займаються наукою у природничих секціях МАН, читали для гостей лекції про хімічні та мікробіологічні методи визначення якості води, побудовані на власних наукових дослідженнях.

Учасники експедиції проводили хімічний аналіз за різними методами, вивчаючи різноманітні показники. З допомогою експрес-методів визначили вміст нітратів, нітритів та аміаку.Окрім хімічного аналізу, дослідники навчалися проводити мікробіологічний.  Дослідження з мікробіології відбулися за сприяння керівника СЕС Валерія Оніщука та спеціалістів бак-лабораторії Наталії Поліщук, Надії Демедюк і Світлани Семенчук, які надали посуд – чашки Петрі і відповідне середовище для проведення бактеріологічних  посівів.

За словами учасників, науково-дослідна експедиція «Водами Прибужжя» виявилася цікавою та корисною, подарувала новий досвід і допомогла збагатити знання про довколишнє середовище, а також упевнитися чистоті місцевих водойм. Заступниця директора обласного відділення МАН Віта Роїк, яка приїхала на відкриття експедиції, зазначила, що керівників Малої академії наук дуже тішать подібні ініціативи навчальних закладів, адже такі заходи допомагають змалечку зацікавлювати дітей науковою діяльністю. Директор школи  Валентин Вірковський запевнив гостей, що науково-дослідницький напрямок розвиватиметься і надалі, а попереду – ще багато цікавих ініціатив.  За матеріальну, організаційну та методичну підтримку експедиції подякував хімічному факультету Східноєвропейського університету ім. Лесі Українки, обласній МАН, Національному еколого-натуралістичному центру, народному депутату Ігорю Гузю, фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та Володимир-Волинській міській раді.

Дякуємо всім учасникам експедиції,  учням та вчителям природничого циклу, які організували та провели такий чудовий захід!

 

ФОТО ЗВІТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *