Віртуальна подорож «Стежками Лесі Українки»

«… я все ж таки трошки оптимістка,

 чи то скоріш прогресистка,

і думаю, що світ іде не до гіршого,

                                                                                 а до кращого, тільки коли б він

                                                                            скоріше йшов, а то стільки

сили й людей даремнісінько гине».

25 лютого – визначний день в історії української літератури, адже,  сьогодні,  в Новоград- Волинському народилася найвидатніша жінка в українському письменстві  –  Леся Українка. Добре знана  не лише в Україні, а й далеко за океаном. Складний життєвий шлях випав на долю письменниці, тяжка хвороба з ранніх літ завдавала болю та  значних складнощів, але сильна духом Леся Українка не корилася долі, продовжувала писати попри всі труднощі і несла в собі надію на порятунок. Вона  багато подорожувала європейськими країнами , але не як туристка, а як пацієнтка.

До 150-річниці від Дня народження поетеси відбулась  віртуальна подорож «Стежками Лесі Українки». Вихованці 5-Б класу  спільно з бібліотекарями інформаційно-бібліотечного центру та вихователем Будньовською І.С. долучилися до святкування ювілею. Учні ліцею декламували вірші Л.Українки, виготовили карту Європи,  позначили міста, де побувала Л.Українка,    дізнались цікаві факти  про закордонні подорожі письменниці, адже Л.Українка  мала змогу відвідати культурні європейські столиці: Відень, Прага, Софія, Берлін  справили неабияке враження на письменницю. В своїх листах до близьких описує глибоке захоплення і подив Європою того часу.

«… все чудові будинки в різних стилях, сила на них орнаментики і скульптури, так що якось аж чудно на них дивитись. І коли ті люди встигли стільки всього понаставляти? Так немовби ті статуї були якісь ляльки порцелянові – їх нічого не стоїть цілими десятками накупити. Що не дім – то зараз каріатиди, атланти, маски, генії і бог знає що! Та вже такого розкішного міста, як Відень, може і в світі нема. А громадські будови, концертові зали, театри! Яке то урядження, скільки скульптури, малярства, орнаментики всякої – страх! Врешті скільки не пиши, всього й не опишеш…».

Інтелектуалка Леся Українка мала хороші здібності до вивчення  іноземних мов, тому вільно розмовляла і впродож закордонних подорожей цікавилась культурним життям того часу, ходила в театри, на вистави, в літературні клуби, знайомилась з інтелігенцією.

На початку 1900-х лікується у сонячній Італії. Венецію називає “царицею моря й краси”. У Сан-Ремо її прийняли “як рідну”: “тут і тепліше, і привітніше і природа і люди”. “Гарна сторона, — розповідає про Сицилію, — загальний колорит рожево-золотий, він якось надто гармонізує з маврітанським стилем сливе всіх церков і більших будов у Палермо”.

Поетеса продовжує писати у своїх подорожах, творчість її вирізнається, простежується вплив європейської культури і зокрема, тих міст, котрі вона відвідує.

Але, хоч би де  була Леся Українка,  завжди думками линула до рідного краю. Мріяла про кращу долю для свого народу…

Завідувач шкільної бібліотеки  Гудим Г.О.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *