Літературна вікторина «Живеш навік ти в пам’яті людській…»

Ну щоб, здавалося слова…

Слова та голос – більш нічого.

А серце б’ється – ожива,

як їх почує!…

9 березня 1814 року в селі Моринці, Київської губернії (нині Полтавської області) в родині кріпака,  народився майбутній поет,  геній, Тарас Григорович Шевченко, ім’я якого відоме цілому світу.

Важка доля спіткала малого Тараса з ранніх літ. Тяжка праця, злидні, неволя  не змогли зламати палкий дух та сподівання на світле майбутнє.  Впродовж  всього свого життя геніальний поет виступав з полум’яним словом на захист України, закликав до боротьби з неправдою .

В цей визначний для кожного українця день, ми вшановуємо пам’ять Великого Кобзаря.

В ліцеї відбулась  літературна вікторина  ««Живеш навік ти в пам’яті людській…» присвячена  207-річчя від Дня народження поета. Учні 7-А та 6-А класів   спільно з бібліотекарями інформаційно-бібліотечного центру долучилися до святкування пам’ятної дати. Здобувачі освіти  ліцею декламували вірші Т.Г.Шевченка, переглянули цікаві факти про Шевченка-художника, відповідали на питання вікторини, розгадували ребуси та кросворд. Адже літературна спадщина багатогранна, «Кобзар» – це невеличка книжечка, що відкриває, як зазначав Іван Франко, «пред нами новий світ поезії, вибухає, мов джерело чистої , холодної води». Тому потрібно читати Шевченка  не лише в річницю його народження, а щодня відкривати для себе щось нове в мудрих рядках його творчості.

Перебуваючи далеко від Батьківщини , Тарас Григорович ніколи не забував «милу Вкраїну», «Дніпро і кручі». Не міг забути, як тяжко живуть люди в панській неволі. Він не міг нічим зарадити їм, але в своїх віршах описував становище селян, співчував, висловлював глибокий  біль до бідних людей.

Успіх поета та художника криється саме в його геніальності та доступності віршованих та мистецьких творів, у розумінні людського горя та безмежній любові до України.

Завідувач шкільної бібліотеки  Гудим Г.О.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *