День українського козацтва,   День створення Української  Повстанської Армії та День Захисника України

14 жовтня, українці відзначають одне із найважливіших церковних свят – Покрову Пресвятої Богородиці.  На цю ж дату також припадають такі значущі для України свята, День українського козацтва,   День створення Української  Повстанської Армії та День Захисника України. Усі ці свята тісно між собою пов’язані.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці

   14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Встановлене воно на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим, яка вкрила людей своїм покровом (омофором), захищаючи їх від ворогів.   Покров  Богородиці захистив місто від противника.  А свято стало символом заступництва Матері Божої за всіх людей.

День українського козацтва

    Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали Богоматір своєю заступницею й захисницею від ворога. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Богоматері було на хоругвах, під якими козаки виступили у походи.

Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

День  створення  УПА

УПА також наслідувала козацькі військові традиції. Символічний день її створення – 14 жовтня 1942 року. У постанові Української Головної Визвольної Ради йдеться: «У жовтні 1942 року на Поліссі постали перші збройні відділи, що дали початок Української Повстанської Армії.

Українська повстанська армія, як військово-політична структура українського визвольного руху, діяла до вересня 1949 року, після чого була реорганізована в збройне підпілля. УПА боролася проти, як нацистської Німеччини, так і Радянського Союзу, адже основною метою своєї діяльності вважала відновлення української незалежної держави.

День захисника України

 В житті ми часто спостерігаємо як сьогодення переплітається зі  старовиною,     саме тому День захисника України , ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку усіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних кордонах України йде боротьба за її незалежність.

 Встановлене свято День  захисника України  було 14 жовтня 2014 року указом п’ятого президента України Петра Порошенка та є офіційно святковим і вихідним днем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *