Як захистити дитину в Інтернет-просторі?

Шановні батьки!

      Щодня зростає кількість користувачів Інтернетом. Для молодого покоління він стає невід’ємною частиною життя: це стосується неконтрольованих батьками ігор, відвідування небезпечних сайтів на відміну від правильної організації батьками режиму дня та щоденного спілкування зі своєю дитиною про її успіхи, невдачі, захоплення. Звичайно, сучасний освітній процес вимагає широкого залучення дітей до навчання з використанням дистанційних онлайн-платформ. Тому адміністрація ліцею звертається до Вас з проханням допомогти своїм дітям безпечно подорожувати сторінками Інтернету та знати усі ризики цієї привабливої мережі.

Як захистити дитину в Інтернет-просторі?

     Експерти рекомендують батькам такі поради:

1. Створити спеціальне робоче середовище для дитини.Комп’ютер найкраще розмістити в загальній кімнаті, щоб дитина незалишалася на одинці з Інтернетом та змогла, в разі потреби, запитати вашої поради.

2. Для того, щоб діти нестали залежними від комп’ютера,варто обмежувати їхнє перебування у віртуальному світі за допомогою звичайного таймера. Але заздалегідь обговоріть з дитиною тривалість перебування в Інтернеті, щоб уникнути можливих конфліктних ситуацій.

     Існують часові норми перебування за комп’ютером для дітей різного віку, визначені Міністерством охорони здоров’я України. Згідно з ними неперервне перебування за комп’ютером у продовж доби неповинно перевищувати:

  • 10 хв для 1-2 класу;
  • 15 хв для 3-5 класу;
  • 20 хв для 6-7 класу;
  • 30 хв для 8-10 класу.

      Загальний час використання комп’ютера зрідкокристалічним монітором має обмежуватися:

  • 30-45 хв на тиждень для першокласників;
  • 2 год на тиждень для 2-6 класів (але небільше 1год на добу);
  • 2,5 год на тиждень для 7-9 класів (але небільше 1год на добу);
  • 7 год на тиждень для старшокласників.

3. Використовуйте технічні засоби захисту:

  • функції батьківського контролю в операційній системі;
  • антивірус;
  • спамфільтр.

4. Створіть «Сімейні Інтернет-правила» та роз’ясніть причини необхідності їх дотримання. Якщо ви зацікавлені в тому, аби ваша дитина навчалася не на власних помилках, частіше обговорюйте теми, пов’язані з віртуальним світом.

5. Навчайте дітей критично ставитися до інформації в Інтернеті та неповідомляти конфіденційні дані.

6. Поясніть небезпеку безкоштовного публічного Wi-Fi (ці мережі можуть робити доступними дані вашого пристрою) та розмов з незнайомцями в мережі.

7. Цікавтеся віртуальним життям вашої дитинитанеігноруйте питання, щовід неї надходять. Привчайте дитину ділитися звами враженнями про відвідування Інтернету тарозповідати проте, щовикликало внеї хвилювання. Додаткову інформацію Ви можете знайти за посиланням: https://rescentre.org.ua/i. ДІТИ В ІНТЕРНЕТІ: ЯК НАВЧИТИ БЕЗПЕЦІ У ВІРТУАЛЬНОМУСВІТІ ПОСІБНИК ДЛЯ БАТЬКІВ.

Навчіть дитину!

СПІЛКУЮЧИСЬ В ІНТЕРНЕТІ ВОНА,

ЗАРАДИ СВОЄЇ БЕЗПЕКИ, НЕ ПОВИННА НІКОЛИ:

  • повідомляти своєму віртуальному другу своє прізвище, домашню адресу, номер свого мобільного або домашнього телефону, номер та місцезнаходження своєї школи та інші дані;
  • розміщувати фотокартки, на яких ти оголений або у нижній білизні чи піжамі, а також відправляти комусь свої фото електронною або звичайною поштою;
  • повідомляти пароль до своєї Інтернет-сторінки. Пароль як ключ від квартири, тому нікому його не слідвіддавати!;
  • казати, що дитина вдома знаходиться  одна;
  • казати, що дитина сама знаходиться перед комп’ютером;
  • обговорювати теми, які дитині неприємні або яких вона соромиться;
  • показувати віртуальному другу перед Веб-камерою своє тіло або якісь його частини, робити те, що їй не подобається;
  • відповідати на питання, які стосуються особистого життя або тіла дитини. Нехай дитина пам’ятає: її тіло належить тільки їй і ніхто не має права розмовляти про нього з дитиною!;
  • розповідати багато про своїх друзів, знайомих та родину, особливо, видавати їхні таємниці;
  • відправляти поштою або передавати через когось свої особисті речі співрозмовнику по Інтернету.

Детальніше: https://buki.com.ua/news/dity-v-interneti-zahrozy-yaki-chekayut-pidlitkiv-pravyla-bezpeky-v-merezhi-sposoby-kontrolyu-dlya-batkiv/

ПРОГРАМИ ДЛЯ БАТЬКІВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ

КОНТРОЛЮВАТИ ПРОВЕДЕННЯ ЧАСУ ДИТИНИ В ІНТЕРНЕТІ

 1.«Adult Blocker» ‒ не програма, а розширення в браузері «Google Chrome». Цей плагін допомагає заблокувати сайти потенційно небезпечного змісту: сайти порнографічної спрямованості, форуми, сайти, які реагують на «блок-слова». До «блок-слів» можуть належати: «зброя», «самогубство», «вбивство», «наркотики» і т.п. Від небезпечного контенту ваша дитина застрахована!

2. «Child Web Guardian Pro» ‒ ця програма виконує той самий набір функцій, що і попередня, але тут є ще одна корисна функція ‒ контроль часу. Батьки можуть встановити ліміт, наприклад, 2 години на день. Після чого комп’ютер вимкнеться. Можна обирати різні варіанти стандартного графіка, який пропонується програмою, а можна встановити вручну.

3. «Kids Control 1.6» ‒ у цій програмі об’єднані функції обмеження перебування в інтернеті за часом, а також блокування сайтів із забороненим контентом. Примітним в «Kids Control 1.6» є те, що можна контролювати гаджети дітей. Наприклад, встановлювати контроль на планшет або смартфон.

4. «Кібер Мама» ‒ програма для встановлення графіку роботи за комп’ютером. Дисципліна ‒ фундамент усвідомленості. Якщо у дитини є чіткий графік життя, в якому вона навчається, розвивається, приділяє час спорту та хобі, то навряд чи вона буде занадто довго сидіти в інтернеті. За допомогою програми «Кібер Мама» ви зможете встановити графік роботи за комп’ютером, і підліток буде витрачати певну кількість часу в мережі для підготовки домашніх завдань. Детальніше: https://buki.com.ua/news/dity-v-interneti-zahrozy-yaki-chekayut-pidlitkiv-pravyla-bezpeky-v-merezhi-sposoby-kontrolyu-dlya-batkiv/

    Будьте другом своїй дитині! Щодня цікавтесь її захопленнями, проблемами, які виникають, тоді ви будете найдійним порадником і підтримкою для своєї дитини!

З повагою, адміністрація ліцею!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *