Станьмо друзями довкіллю!

Природа щедро наділила нашу землю. Вона – вірний друг й неоціненне багатство, джерело здоров’я й радості. Ми із задоволенням милуємося золотими нивами пшениці, широкими луками, густими лісами, могутніми ріками, дихаємо п’янкими ароматами квітучих садів та квітів.

Людина закохана у природу. А чи справжня то любов? Хто ж тоді руйнує мурашники, на стовбурах дерев вирізує написи, в лісах розводить вогнища, залишає сміття, забруднюються повітря й водойми, вирубує ліси, губить тварин, спалює суху траву? Ніхто інший, як сама людина…

Що слід робити, щоб господарська діяльність не тільки не завдавала шкоди природі, а й допомагала відновлювати й примножувати її багатства? Ось  практичні поради на кожен день, як стати дружніми до довкілля:

  • Почніть з себе! Махатма Ганді сказав: «Якщо ти хочеш зміну в майбутньому – стань цією зміною в сьогоденні».
  • Використовуйте енергозберігаючі лампи. Вони споживають в 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.
  • Вимикайте на ніч комп’ютер, телевізори. Комп`ютери та деякі інші прилади (телевізори, wi-fi системи) споживають енергію навіть в сплячому режимі, тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (витягайте вилки з розеток).
  • Сортуйте сміття. Окремо зібрані відходи – це не сміття, це вторинна сировина. Виділіть як мінімум 5 контейнерів: папір, пластик, метал, скло, органічні відходи.
  • Ходіть за покупками з еко-торбинами. Намагайтеся не брати пропоновані пластикові пакети в магазині, придбайте торбину з екологічних матеріалів і носіть її з собою.
  • Не використовуйте одноразове. Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки. До прикладу, що відбувається з відходами з пластику? З річок пластик потрапляє в океани. За виразом екологів, океан зараз – це «суп з пластику».
  • Приймайте душ замість ванни. Скоротіть час перебування в душі, зменшіть тиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям).
  • Правильно обирайте побутову хімію. Перед покупкою миючих засобів обов’язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковці та уважно прочитайте інструкцію.
  • Здавайте макулатуру. Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам шкода ліс, і в той же час ми викидаємо газети у відро для сміття.
  • Обирайте корисне для себе та природи. Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів.
  • Даруйте непотрібні речі. Віддавайте їх іншим людям, таким чином ви даєте друге життя речам, які будуть приносити користь.
  • Частіше ходіть пішки. Піші прогулянки не завдають шкоди природі і приносять користь вашому здоров’ю.

Нині весна та розквітають первоцвіти. Друзі! Не зривайте для букетів багато квітів. Ні в якому разі не виривайте первоцвіти з цибулинкою, бо цим ви сприяєте знищенню рослин. Нехай побачать цю красу інші люди, нехай комахи поживляться солодким нектаром їхнього цвіту.

Якщо все-таки вирвалась рослина з цибулинкою, посадіть її в тінистому куточку свого саду чи двору. І первоцвіти   порадують навесні вас і ваших близьких своєю красою і ароматом.

Можна не зважати на проблеми екології і продовжувати забруднювати Землю та все більше брати, брати і брати від неї для себе. Можна з жалем розводити руками, а можна робити реальні справи для охорони природи. Тому хочеться звернутися до всіх людей зі словами:

Людино! Ти – не цар природи,

ти – тільки часточка її.

Добром чи болем обернуться

тобі ж завжди діла твої!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *