Друга світова війна – найбільш руйнівний конфлікт в історії.

Коротко про головне! Ти це маєш знати…

Друга світова війна – найбільш руйнівний конфлікт в історії. У ній брали участь 62 країн. Це перший конфлікт в якому було використано ядерну зброю.

Ось основні моменти, на які варто звернути увагу:

* Друга світова війна почалася (1 вересня 1939 року) з вторгнення Німеччини до Польщі. У той же день і Словаччина оголошує війну Польщі.

* Друга світова війна розділилася на 2 учасників фронту : Країни «осі» та їхні союзники, до нього входили: Німеччина, Італія, Японія, Угорщина, Фінляндія, Румунія, Болгарія, Таїланд, Ірак. Антигітлерівська коаліція: СРСР, США, Британська імперія, Китай, Франція, Польща, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Норвегія, Югославія, Данія, Греція, Чехословаччина, Бразилія, Мексика, Ефіопія.

* Країна з найбільшою кількістю втратами людей була СРСР, з більш ніж 21 млн.

* Вважається, що 1,5 мільйона дітей загинули під час Голокосту. Приблизно 1200000 з них були євреями, і десятки тисяч були циганами. Геноцид ґрунтувався у знищенні етнічних груп: євреїв, циган та інших.

* Багато істориків вважають, що битва під Сталінградом ( 1942-1943 ) не тільки найкривавіша битва в історії ( 800,000-1,600,000 жертв), але також була поворотним моментом Другої світової війни в Європі.

* Найдовша битва Другої світової війни була битва за Атлантику, яка тривала з 1939 до 1945 року.

* Найбільша танкова битва в історії відбулася між німцями і росіянами на Курській дузі в Росії , де були залучені понад 3600 танків.

* Напад на Перл-Гарбор – раптовий комбінований напад на американські військово-морську та повітряну бази японської палубної авіації та карликових субмарин.Атака сталася рано-вранці 7 грудня 1941 року і ознаменувала початок війни на Тихому океані між Японією та США. Головною метою нападу на Перл-Гарбор була нейтралізація тихоокеанського флоту США для забезпечення свободи дій японської армії і флоту в Південно-Східній Азії.

* 6 серпня 1945 року на Японське місто Хіросіму, американським бомбардувальником B-29, було скинуто атомну бомбу в 18 кілотонн.
Через три дні, а саме 9 серпня 1945 року, на Японське місто Нагасакі, тим самим бомбардувальником, було скинуто атомну бомбу в 21 кілотонну. У момент вибуху, що у Хіросімі, що у Нагасакі, миттєво загинули десятки тисяч людей.

Зміни у світі в внаслідок Другої світової війни:

· Нова розстановка сил на міжнародній арені: СРСР та США із союзників перетворилися на супротивників у суперництві за світове лідерство.

· Початок гонки озброєнь.

· Початок формування постіндустріального суспільства (провідна роль науки, освіти, сфери послуг).

· Створення Організації Об’єднаних Націй (ООН).

· Виникнення нових держав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *