Знати про Європу всім: і дорослим, і малим

Сьогодні, 9 травня, країни ЄС відзначають своє національне свято – день Європи. Торжество святкується двічі на рік – 5 і 9 травня. У 1949 році 5 травня була заснована організація, яка має величезне значення для розвитку країн ЄС – Рада Європи. Це знаменна подія і стала підставою для святкування. Спочатку люди відзначали заснування організації, але потім перетворили цю дату в День Європи. Так було до того моменту, поки не з’явився Європейський Союз.

Згідно з історичною довідкою, 9 травня 1950 міністр закордонних справ Франції – Р.Шуман виступив з пропозицією про промисловості своєї країни і західної частини Німеччини. Співдружність, яка з’явилася внаслідок цього об’єднання, поступово розширювалася і пізніше стала називатися Європейський Союз. Саме тому жителі країн ЄС 5 і 9 травня відзначають це свято, яке вважається неймовірно важливим в історії.

Щорічно 9 травня прапором Європейського Союзу прикрашають вулиці всіх міст. Громадяни вивішують його з вікон або виходять на демонстрації на підтримку політики ЄС. Європейці носять футболки та тематичні значки, віддаючи данину поваги Союзу. Політики всіх країн ЄС звертаються до народу з урочистою промовою, а в багатьох великих містах влада влаштовує змагання, конкурси та ярмарки. Учні коледжів і співробітники великих підприємств влаштовують уявні дебати, на яких вносять пропозиції про поліпшення якості життя в місті або країні. Цьогоріч ці дні особливі, адже Україна нині в умовах війни. Український народ героїчно відстоює від рашиської навали демократію, свободу, історію, культуру, людські життя та мрії усієї прогресивної Європи. Віримо, що невдовзі закінчиться ця темна смуга в житті українців під назвою «війна», і   ми святкуватимемо День Європи та День Європейського Союзу як повноцінний член цієї великої родини демократичних держав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *